De helt rigtige dæk - lige fra fabrikken

21-06-2012

 

De helt rigtige dæk lige fra fabrikken

Valtra’s unikke ordresystem håndterer ikke kun traktorer, men også dæk. Det giver den enkelte kunde mulighed for at vælge den dæktype til sin nye traktor, som passer bedst til de arbejdsopgaver, traktoren skal bruges til.

– Næsten 50 procent af vore traktorer leveres med dæk af mærket Continental, mens 40 procent er Michelin. De sidste 10 procent af dækkene er af mærkerne Trelleborg og Nokia, fortæller Tiina Savolainen, der er dæk-ansvarlig hos Valtra.

Der kan vælges imellem et bredt udvalg af dækstørrelser, lige fra smalle dæk til rækkeafgrøder til 710 millimeter brede græsmarksdæk. Tilsvarende kan kunderne vælge imellem forskellige dækmønstre, for eksempel ribbemønstre eller fritsiddende slidbaneblokke. Desuden kan der vælges mellem diagonal- og radialdæk.

– Næsten halvdelen af traktorerne forlader fabrikken med brede 65-serie og 70-serie lavprofildæk. Omkring fem procent af traktorerne leveres med diagonaldæk og skovdæk. Og cirka fire procent af traktorerne leveres med dæk med fritsiddende slidbaneblokke, siger Tiina Savolainen.  

Trend i retning af hurtigere og bredere dæk

Dækmonteringen udgør ofte 6–9 procent af prisen på en traktor. Det er ikke muligt at kombinere alle egenskaber og specifikationer i det enkelte dæk. Derfor repræsenterer alle dæk et kompromis mellem greb, slidstyrke, kørekomfort, hastighed og marktryk.

Den øjeblikkelige trend går i retning af hurtigere og bredere dæk, da der køres mere på landevej, ligesom marktrykket er en udfordring overalt. Radialdæk har en kontaktflade til jorden, som er 10–15 procent større, end diagonaldæk i samme størrelse har.

Står man i en situation, hvor der skal skiftes dæk på en traktor, er det vigtigt at sætte sig ind i dækspecifikationerne i den brugerhåndbog, der hører til traktoren. Man kan også vælge at spørge professionelle dækfirmaer til råds, for eksempel når hastighedsforholdet mellem fordækkene og bagdækkene skal beregnes.

 

 

Ultimate Web